Ventilatie

Balansventilatie (WTW) en onderhoud

Balansventilatie wordt hoofdzakelijk toegepast in nieuwbouwwoningen. Dit ventilatiesysteem is energiezuinig omdat warmte wordt teruggewonnen (WTW). De verwarmde lucht die via het systeem naar buiten wordt geblazen komt langs een langzaam roterend wiel. Doordat er warme lucht (kamertemperatuur) langs dit wiel gaat, warmt het wiel op. Aan de andere kant van het wiel wordt koude lucht naar binnen gezogen, die via het wiel wordt voorverwarmd. Dit principe noemt men warmte terugwinning, WTW.

Het is belangrijk om balansventilatie installaties goed te onderhouden, omdat de lucht in het systeem relatief vochtig en warm is. Als het ventilatiesysteem niet goed onderhouden wordt, dan neemt de luchtkwaliteit in huis af en op termijn kan men hier zelfs ziek van worden. Zorg dus voor periodiek onderhoud als u balansventilatie in huis neemt of heeft.

Mechanische ventilatie
Bij mechanische ventilatie wordt er via een kanalenstelsel, centraal lucht afgezogen in huis en zorgen roosters in de kozijnen voor toevoer van verse buitenlucht. Bij deze ventilatiesystemen is onderhoud in mindere mate belangrijk. Wanneer uw ventilatiebox verouderd is, dan kunt u mogelijk geld besparen. Tegenwoordig zijn er ventilatieboxen op de markt die op gelijkstroom werken en veel energiezuiniger zijn dan ventilatieboxen die op wisselstroom zijn aangesloten.

Wilt u meer weten over de verschillende ventilatiesystemen, neem dan contact met ons op, of bel: 0515 - 431 959.